Ga naar de inhoud van de pagina

Mijn ontwikkeltraject als functioneel beheerder bij FITZ

Home Blog Mijn ontwikkeltraject als functioneel beheerder bij FITZ

Stel je eens voor: een professionele reis die begon als trainee bij FITZ Sociaal Domein en nu, ruim twee jaar later, me heeft gebracht tot de rol van projectleider bij de gemeente Doesburg. Ik ben Arnaud en ik neem je graag mee in het ontwikkeltraject Functioneel Beheer bij FITZ. Gedurende deze tijd heb ik niet alleen leuke stappen kunnen zetten, maar heb ik ook waardevolle ervaringen opgedaan die mij tot nu toe hebben gevormd.

Aantrekking tot het ontwikkeltraject Functioneel Beheer 

Mijn interesse in Functioneel Beheer begon tijdens mijn vorige opdracht bij de gemeente Utrecht, waar ik in aanraking kwam met taken die verband hielden met deze functie. Samen met mijn people manager realiseerde ik me dat dit wel eens de juiste carrièrerichting voor mij kon zijn. Toen ik ontdekte dat FITZ een ontwikkeltraject aanbood op het gebied van functioneel beheer, was ik meteen enthousiast. Wat mij vooral aantrok, is de veelzijdigheid van deze rol. Als functioneel beheerder beweeg je je door systemen, heb je veel interactie met collega's en geen dag is hetzelfde. Je hebt de vrijheid om te kiezen of je meer op de voorgrond wilt treden of liever zelfstandig werkt. 

Belangrijkste taken en verantwoordelijkheden

Als functioneel beheerder fungeer ik als een brug tussen de organisatie en de IT-afdeling. Het is van cruciaal belang dat ik de taal van beide afdelingen begrijp. Terwijl de IT-afdeling zich vooral bezighoudt met de hardware van het systeem, ben ik verantwoordelijk voor de optimalisatie zodat eindgebruikers effectief kunnen werken. 

Verworven vaardigheden en kennis

Tijdens mijn traject heb ik vooral geleerd hoe ik mezelf binnen een organisatie positioneer. Het was essentieel om te begrijpen welke interne dynamiek er speelde en waar ik rekening mee moest houden in mijn communicatie. Daarnaast heb ik hands-on ervaring opgedaan met verschillende systemen. Terwijl ik tijdens mijn traject mijn soft skills heb ontwikkeld, kon ik binnen mijn opdrachten ook mijn hard skills verder verbeteren. 

Bijdrage leveren aan het succes van FITZ

Bij FITZ draait alles om gezamenlijk succes. We zijn hier echt een hechte groep waarbij nieuwe gezichten hartelijk worden verwelkomd. Samenwerken aan groei en prestaties zit in het hart van dit bedrijf. Het creëren van kansen staat hier hoog in het vaandel, zowel voor medewerkers als voor toekomstige talenten. Of het nu gaat om coaching, het binnenhalen van opdrachten of het aanbieden van boeiende functies, het streven naar kansen is voelbaar in de cultuur van het bedrijf.

Samenwerken met belanghebbenden

Momenteel werk ik aan een opdracht bij een kleine gemeente, wat het samenwerken eenvoudiger maakt. Communicatie met belanghebbenden vindt plaats via verschillende kanalen, zoals teambijeenkomsten, e-mails en persoonlijke gesprekken. Dit niveau van betrokkenheid is mogelijk omdat ik werk binnen een kleinere organisatie. 

Naleving van wet- en regelgeving

Ik werk nauw samen met kwaliteitsmedewerkers en anderen binnen de gemeenten om ervoor te zorgen dat we voldoen aan de normen die door regelgeving worden gesteld. Dit zorgt ervoor dat we altijd aan de geldende wetten en beveiligingsnormen voldoen, waaronder gegevensbescherming. 

Samenwerking met IT-teams en leveranciers

Onze samenwerking met IT-teams en leveranciers is zeer nauw. We hebben direct contact met onze leveranciers, wat mogelijk is omdat we een kleine organisatie zijn. Dit stelt ons in staat om snel en effectief problemen op te lossen, veranderingen door te voeren en nieuwe functionaliteiten te implementeren. 

Trends en ontwikkelingen in Functioneel Beheer

Een opvallende trend is de toenemende “versaasing”, waarbij steeds meer processen naar de leveranciers worden verplaatst om efficiëntie te bevorderen. Mijn verwachting is dat softwareleveranciers steeds meer taken van de gemeenten gaan overnemen. 

Toekomstplannen

Mijn plannen zijn om door te gaan met het volgen van cursussen, zoals een Agile-cursus. Daarnaast wil ik deelnemen aan kennisdagen van de VNG om mijn kennis up-to-date te houden. Netwerken binnen mijn vakgebied is ook een prioriteit, omdat dit me zal helpen om snel vooruitgang te boeken. Dit is een van de redenen waarom ik in de detachering werk: het stelt me in staat om snel te leren en mijn carrière te versnellen.