Het leven hangt soms van toevalligheden aan elkaar. In het geval van Selma was het een reclame die ze in de bioscoop zag van de ABN AMRO over witwassen die haar aandacht pakte en haar het financiële wereldje introk. In deze blog gaan we met Selma in gesprek over haar werk als KYC-consultant, wat er gebeurt als alle seinen op rood staan en wat voor verhalen er achter al die cijfers schuilgaan.
Speuren en onderzoeken
Was het toeval? Of sprak deze reclame iets aan wat al langer bij haar leefde. Als klein meisje wilde ze bij de politie. De term KYC zal toen geen belletje hebben doen rinkelen, maar haar nieuwsgierigheid en het op onderzoek uitgaan was al vroeg aanwezig. Selma mennen: “Dat speuren en onderzoeken vind ik nog steeds erg leuk, dus toen dit op mijn pad kwam heb ik gewoon gesolliciteerd. “
Ervaren KYC-analist
Een reclame was het startpunt naar een carrière waarbij ze via diverse detacheerders werkte ze voor de ABN AMRO en Rabobank. In de afgelopen tijd is ze uitgegroeid tot een ervaren KYC-analist. Ondanks dat ze het goed naar zin had, wilde ze toch iets anders. “Ik zocht naar een functie waar ik meer kon doen dan alleen analyses. Maar ook meer contact had met mijn detacheerder. Haar partner merkte op dat Quoratio bezig was met het opzetten van een KYC-afdeling en moedigde haar om te solliciteren. “Toen heb ik gewoon een open sollicitatie de deur uit gedaan en zo is het balletje gaan rollen. “
Verdachte transacties
Als KYC-consultant ben je veel bezig met dossiers. Achter de schermen wordt er door een robot mensen uitgehaald. Dit gebeurt als klanten ineens een hoog bedrag storten, gelden overmaken met bepaalde woorden erin of naar landen waar sancties voor gelden. Maar ook gewoon door bankmedewerkers als ze vermoeden dat er iets niet helemaal klopt.
Waar komt het geld vandaan?
“Die dossiers krijgen we binnen en dan ga je eerst op de rekening kijken. Wat gebeurt er nou eigenlijk? Je kijkt In de systemen van de bank, wat voor informatie hebben we al? Dus hoe oud is deze persoon? Wat is de achtergrond? Waar komt het geld vandaan? Dat ga je allemaal in kaart brengen. En dan is er of niks aan de hand of je kunt nog vragen hebben. Als je nog vragen hebt, dan ga je bellen naar de klant om te achterhalen wat er nou precies speelt. En soms dan vertrouw je het gewoon niet. Dan kan je een bepaalde transactie of een bepaalde rekening melden bij de FIU (Financial Intelligence Unit). “
Alle seinen op rood
Als alle seinen op rood gaan is dat best wel spannend. “Als je zoiets tegenkomt ga je eerst overleggen. Samen met het team kijken we naar het dossier. Ook maken we de afweging of we de klant gaan bellen. Vaak gaat het om iemand die verdacht wordt van fraude, terrorismefinanciering of mensensmokkel. In zo’n geval mag je niet iemand op de hoogte stellen van het feit dat hij onderzocht wordt. “
Een schat aan bijzondere verhalen
Toch zijn het voor Selma vooral de gesprekken met ‘normale ’klanten die het dagelijkse werk leuk en interessant houden. Achter al die cijfers zitten echte mensen en een schat aan bijzondere verhalen. “Soms heb je gesprekken met mensen die een leven hebben gehad waarvan je denkt, oké wauw. Ik spreek soms mensen die een hele wereldreis hebben gemaakt. Letterlijk en figuurlijk. En dan moet jij gaan uitzoeken waar het vermogen bij deze persoon vandaan komt. Dat is best een klus, maar wel echt een van de leukste dingen om te doen. “
Hier wordt een stapje extra gezet
Naast het werk en de gesprekken, waardeert Selma ook de betrokkenheid en het persoonlijk contact van uit Quoratio KYC.” Er wordt regelmatig bij mij ingecheckt om te kijken hoe het gaat. Ook heb ik om de 3 maanden een gesprek om te kijken naar wat ik wil doen, wat ik nog wil leren en wat voor opdrachten ik leuk vind. Veel organisaties zetten op hun website dat ze betrokken zijn en daarna valt het vaak stil. Hier wordt er een stapje extra gezet. “
Ook voelt Selma dat ze veel vertrouwen krijgt. “Laatst mocht ik een praatje houden voor studenten van de Hogeschool Utrecht. Over wat je nou doet als KYC-analist. En doorliep ik met de studenten een voorbeeldcasus, om te laten zien hoe wij dat aanpakken. Het feit dat ik dat mag doen en het gevoel krijg vanuit Quoratio KYC: ‘Ga het maar doen, dat komt vast goed met jou’ Dat is echt heel fijn.”