Ga naar de inhoud van de pagina

De impact van zorgfraude

Home Blog De impact van zorgfraude

In de afgelopen maanden heeft zorgfraude veel aandacht gekregen. Verschillende incidenten haalden de krantenkoppen, met als dieptepunt de publicatie van de Pointerlijst, bedoeld om zorgcowboys op te sporen. Hoewel deze Pointerlijst gelukkig als niet representatief werd beschouwd en daarom offline is gehaald, veroorzaakte dit veel opschudding. Zo heeft het Ketenbureau I-Sociaal Domein in reactie op deze zorgelijke trend een heel webinar gewijd aan zorgfraude. Het IKZ (informatie knooppunt zorgfraude) heeft op zijn beurt besloten om verder te gaan als stichting om meer invloed te kunnen uitoefenen op de aanpak van zorgfraude.

Wat is zorgfraude?

Zorgfraude omvat alle vormen van misbruik, zoals het declareren van niet-geleverde zorg, vervalsen van gegevens, of het opzetten van frauduleuze praktijken om te profiteren van publieke en private zorggelden. Hoewel de meeste zorgaanbieders integer handelen, laat onderzoek van het IKZ zien dat jaarlijks honderden signalen van mogelijke fraude worden onderzocht.

Preventieve maatregelen

In de praktijk zien onze consultants dat er maatregelen worden ingezet om grip te krijgen op zorgfraude. Deze maatregelen zien we preventief al tijdens een aanbestedingsprocedure, met als doel om malafide zorgaanbieders vroegtijdig te excluderen. Denk hierbij aan de aanlevering van VOG’s van hulpverleners vóór de gunning van een zorgopdracht. Een ander voorbeeld hiervan zijn vergaande contractuele afspraken waarin steekproefsgewijs inzage gevraagd wordt in de administratie van een zorgaanbieder. Dit om vast te kunnen stellen dat de declareerde zorg feitelijk ook geleverd is aan een cliënt.

De hier boven beschreven voorbeelden worden gezien als controle afspraken die wellicht treffend zijn voor het creëren van een kwalitatief goed en veilig zorglandschap. Tegelijkertijd verhoogt deze aanpak de administratieve lasten van de zorgaanbieder en kan dit bij hen een gevoel van wantrouwen in de hand werken.

Uitdagingen

Controle afspraken worden binnen de zorg veelal vastgelegd in de verantwoording van het Horizontaal Toezicht. Of financiers met deze controle afspraken de zorgfraude ook daadwerkelijk eerder opsporen en aanpakken is vooralsnog niet bekend. Om meer inzicht te krijgen in het gewenst effect zal er transparantie nodig zijn in data tussen financiers en zorgaanbieders. Transparantie is nodig om de integriteit van ons zorgsysteem te beschermen. Tegelijkertijd blijft het van belang om de administratieve druk op zorgaanbieders binnen de perken te houden, zodat zij hun primaire taak – het leveren van goede zorg – optimaal kunnen uitvoeren.

Onze consultants bij FITZ hebben ervaring met het strak organiseren van zorgadministratieve processen zoals het inregelen van controles op rechtmatige zorg. Wil jij weten hoe zij dit doen of heb jij behoefte om te sparren over zorgfraude en de effecten/impact hiervan? Neem dan contact op met ons. Via: zorg@fitz.nl.