Ga naar de inhoud van de pagina

Loonstrook zoekt lezer?!

Home Blog Loonstrook zoekt lezer?!

Eerder deze week kopte het FD met ‘Loonstrook zkt lezer’. Blijkbaar is het voor salarisadministrateurs een grote frustratie dat loonstrookjes amper gelezen worden. Maar dat is lastig te veranderen zolang het papiertje onduidelijk en lastig te begrijpen is voor de gemiddelde werknemer.

We konden het niet laten in ons netwerk eens rondvraag te doen en wat blijkt: ook onze professionals herkennen dit. Hoewel dit volgens Payroll Consultant Michiel Faasse zeker niet binnen alle organisaties het geval is. “Zeker wanneer het gestorte loon een beetje lijkt op voorgaande maanden gaan de meeste medewerkers er vanuit dat het wel zal kloppen. Medewerkers voelen dan dus niet de noodzaak de loonstrook te bekijken.” aldus Michiel.

Grote verschillen in organisaties

Wel merkt hij grote verschillen tussen de diverse organisaties en branches waarin hij werkzaam is geweest. Zo worden de loonstroken binnen de ene organisatie een stuk beter bekeken dan bij andere organisaties. Met de nodige vragen voor de salarisadministratie tot gevolg. De ‘is mijn loon vergelijkbaar met eerdere maanden’-strategie is binnen de zorg een stuk lastiger, met name vanwege de onregelmatigheidstoeslag die maandelijks sterk kan verschillen. Met als gevolg dat de stroken in deze branche nauwelijks worden bekeken.

Afhankelijk van de software

Onze Payroll Professionals van BPO & Services voegen hieraan toe dat er ook grote verschillen bestaan tussen de diverse applicaties waarin de loonstroken worden gegenereerd. “Over het algemeen is er binnen de software weinig ruimte om je eigen draai te geven aan een loonstrook, dus heb je als salarisadministrateur weinig invloed op de lay-out van de strook die eruit rolt. En de ene softwareleverancier heeft nu eenmaal een duidelijkere loonstrook dan de ander.”

Short and simple

Een ‘short and simple’ loonstrook zou volgens Michiel al een eerste stap in de goede richting zijn. Of bijvoorbeeld een dubbele strook, de klassieke strook met daaraan toegevoegd een strook met een overzichtelijke opsomming van de totstandkoming van het loon.

Beter leesbare loonstrook

Met een groot netwerk in de salariswereld moet het toch haalbaar zijn om een beter leesbare loonstrook te realiseren? Dus laten we gezamenlijk op onderzoek uitgaan naar de ideale strook, want daar hebben niet alleen de medewerkers die de strook ontvangen baat bij, maar zeker ook de salarisadministratie!