Ga naar de inhoud van de pagina

Traineeship ervaringen: Verhalen van groei en succes

Home Blog Traineeship ervaringen: Verhalen van groei en succes

Per 1 september 2023 is Gwenda van den Berg in dienst bij FITZ Zorg. Na een paar jaar gewerkt te hebben als zorgverlener in de paramedische sector was het tijd voor iets nieuws.

In de zorg blijven

Gwenda van den Berg: “Ik kwam het traineeship Consultancy in de zorg van FITZ Zorg tegen op een bekende vacaturebank. De vacature tekst sprak mij direct aan, omdat ik graag verbonden wilde blijven met de zorg zonder daarbij als directe zorgverlener te hoeven optreden. Het consultancy vak was voor mij nieuw, een spannende uitdaging dus!”

Afwisselende mix

Samen met 10 andere enthousiaste collega’s startte Gwenda met het traineeship, welke een afwisselende mix van leerlijnen omvat. De trainees krijgen onder andere training in proces- en kwaliteitsmanagement, maar krijgen ook praktische handvatten voor professionele gespreksvoering.

“Het traineeship omvat verschillende leerlijnen die we deels zelfstandig en deels klassikaal doorlopen. Vooral de fysieke praktijkdagen zijn een feestje omdat je op een laagdrempelige manier bezig bent met je werk. Tijdens deze praktijkdagen is er veel ruimte om ervaringsverhalen van opdrachten met elkaar te delen. Zo leren we veel van, met en over elkaar.”

Eerste opdracht

Gwenda haar eerste opdrachtgever was bij een organisatie binnen de jeugdzorg.

“De jeugdzorg was nieuw voor mij, ik had hier geen ervaring mee. Mijn opdracht begon als ondersteunend medewerker zorgcontractering. Tijdens deze opdracht kreeg ik de kans om veel te leren over het reilen en zijlen van een backoffice. Mijn werkzaamheden bestonden uit de vaste administratieve werkzaamheden. Naast deze uitvoerende taken ging ik steeds meer kansen zien die breder waren dan hetgeen waarvoor ik voor gedetacheerd was. Om deze kansen te kunnen pakken ging ik in gesprek met directe collega’s en managers bij de opdrachtgever én FITZ Zorg. Zo creëerde ik draagvlak voor mijn ideeën wat ertoe leidde dat ik projectverantwoordelijke werd in het jaarlijkse jaarverantwoordingsproces van de organisatie. In dit project werkte ik samen met bijvoorbeeld de financial controllers, regiomanagers, contractpartners en natuurlijk de accountant.”

Direct toepassen wat je leert

Gedurende het traineeship leren de trainees van FITZ Zorg om een proactieve en nieuwsgierige houding aan te nemen ten aanzien van de opdrachtgever. Deze houding stelt de trainees in staat om zelf kansen te creëren op de opdracht en hun verdere carrière binnen FITZ Zorg vorm te geven.

“Door kansen te creëren ben ik gegroeid in mijn rol als consultant. Het traineeship heeft dit proces ondersteund door leerlijnen aan te bieden op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. We leerden de ene dag over voorkeursgedragingen en de dag erna kon ik dit direct toepassen bij mijn opdracht. Juist deze toepasbaarheid maakt het traineeship bijzonder persoonsgebonden. Je haalt er echt uit wat voor jou van belang is!’.

Samenwerking en kennis delen is ontzettend belangrijk

Terugkijkend op het traineeship en haar eerste opdracht binnen de jeugdzorg geeft Gwenda aan:

“Het is belangrijk om open-minded te zijn. Als consultant kom je veelal bij opdrachtgevers waar diverse uitdagingen aanwezig zijn. De kunst is om draagvlak te creëren voor veranderingen. Juist dit draagvlak is iets wat niet altijd vanzelfsprekend is. Mijn tip aan (nieuwe) collega’s is: ga in gesprek met direct betrokkenen op de werkvloer, maar ook met je collega’s binnen FITZ Zorg. Samenwerking en kennis delen is hierin ontzettend belangrijk.”

Een traineeship in de zorg iets voor jou?

Ben je na het lezen van het verhaal van Gwenda geïnteresseerd geraakt in het traineeship en zie jij jezelf ook werken bij verschillende opdrachtgevers met diverse uitdagingen? Vind jij het leuk om complexe zorgadministratieve problematiek en procesoptimalisaties aan te pakken, of ben je op zoek naar een gedreven consultant?

Neem dan contact op met Francis Schönfeldt (Recruiter FITZ Zorg) of Lars Blaauwbroek (Accountmanager FITZ Zorg) via lblaauwbroek@fitz.nl of +31 6 573 808 46.